Her kan du læse lidt om hvad backgammon er for noget.
Nedenstående er kopieret fra Wikipedia:
Backgammons historie:
Backgammon er et af de ældste kendte brætspil, med rødder som kan spores over 5000 år tilbage. Nogle af teorierne angående oprindelsessted, er at det kommer fra flere forskellige lignende spil i Ægypten, Sumer eller Mesopotamien. Man ved, at det blev spillet i Oldtidens Grækenland, og et lignende spil, kaldt Tabular eller ludus duodecim scriptorum (Spillet med de tolv linjer), blev gravet ud fra ruinerne af Pompeji. Tabular blev spredt udover Europa af de romerske legioner, men det overlevede ikke det romerske riges fald.
Den version af spillet, som er normal i dag, er importeret fra Arabien, hvor det igen var kommet fra Persien. Backgammon er omtalt i et spansk manuskript fra det 13. århundrede. Spillet var længe forbudt af kirken, antagelig på grund af gambling. Et af de sidste forsøg på at kvitte sig med spillet blev udført af kardinal Wolsey i 1526, noget som førte til at spillemagere begyndte at udvikle måder at skjule brættene. Derfor kommer backgammon i dag i form af en lille kuffert, et objekt der var let at gemme i f.eks. en boghylde.
I løbet af de næste århundreder, blev spillets regler formaliseret til de regler, som normalt bruges i dag. Dog blev dobleterningen først introduceret i 1920’erne i USA. I 1645 bliver navnet backgammon brugt, muligvis fra gammon, et middelalderengelsk ord for spil. Navnet kan også have walisisk ophav, som direkte oversat bliver til hurtig kamp.
Backgammon regler:
Spillet spilles på et bræt med 24 spidser, fordelt på 4 kvadranter. Disse nummereres ofte fra 24 til 1, for den ene spiller med uret startende i fjerneste højre hjørne, og for den anden spiller med uret startende i fjerneste venstre kvadrant. Spidserne 1-6 kaldes spillerens “hjemland”, “indre hjemland” eller blot “hjem”, mens 7-12 kaldes det “ydre hjemland” eller “ydre land”. 13-18 er modstanderens ydre land og 19-24 er modstanderens hjemland.
Hver spiller starter med 15 brikker i een farve. Brikkerne kan, udover på spidserne, befinde sig uden for brættet (“taget af”), eller på den lodrette skillelinje mellem kvadranterne (“baren” eller “gærdet”).
Målet er at få spillet alle sine brikker til sit hjemland, derefter at få dem taget af brættet. Den der først når dette, har vundet.
Turneringer
Backgammon spilles som en seriøs tankesport, og der afholdes såvel nationale som internationale mesterskaber i spillet. World Backgammon Association arrangerer hvert år en European Backgammon Tour hvor de deltagere der har scoret flest point undervejs på touren mødes i finalen og kæmper om titlen. Dansk backgammon Forbund (DBgF) arrangerer hvert år de åbne nordiske mesterskaber, hvilket er en af verdens største turneringer med deltagere fra mange nationer. På nationalt plan arrangerer DBgF endvidere danmarksmesterskaber, både individuelt og for hold.
Der har været afholdt verdensmesterskaber siden 1967, fra 1978 fast i Monte Carlo, og seks danskere har vundet titlen:
1993: Peter Jes Thomsen
2002: Mads Andersen
2004: Peter Hallberg
2008: Lars Trabolt
2010: Lars “Buster” Bentzon
2012: Nevzat Dogan